EN

Vijesti

Inicijativa Mali za male

Inicijativa Mali za male

Inicijativa „Mali za male“

Iako dobre poduzetničke ideje postoje, nije tako lako poslovnu ideju pretočiti u stvarnost. Upravo kako bi pomogli poduzetnicima s razvojem njihovih ideja, pisanjem projekata i apliciranjem na EU fondove nastala je inicijativa „Mali za male“ koja je krenula od poduzetnice Lili Rodić, direktorice tvrtke Ador.

˝Razmišljala je kako potaknuti hrvatske poduzetnike da iskoriste sredstva europskih fondova i moderniziraju svoje poslovanje ulaganjem u nove tehnologije: preko računala, weba i interneta, a sve u svrhu smanjenja troškova poslovanja čime bi se automatski povećala njihova konačna zarada. Teško je pokriti sva potrebna područja pa sam se dogovorila za zajednički nastup sa zainteresiranim, manjim tvrtkama. Svaka od njih specijalizirana je za svoje područje. „Uspješan korak“ se bavi konzultantskim uslugama iz područja EU fondova, „Ador“ se bavi izradom web stranica i web rješenja, a „Badurini“ nudi IT rješenja kako za hardverski tako i za softverski dio˝, pojasnila je razvoj ideje Alma Saganić, predsjednica udruge Poduzetnice, certificirana je voditeljica projekta financiranih iz EU fondova.

Kako kaže, tvrtke su ponudile regionalnim gospodarskim komorama održavanje radionica koje bi omogućile malim i srednjim tvrtkama što bolju i konkretniju prezentaciju izuzetno interesantnog natječaja „ Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP u područjima s razvojnim posebnostima kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)“ s obzirom da se putem istoga može dobiti sufinanciranje i do 90 posto vrijednosti projekta.

˝HGK Karlovac, Krapina i Bjelovar odmah su se odazvale, poslale pozive tvrtkama i mala turneja je započela. Nakon kratke prezentacije prisutnih tvrtki, odvijale su se individualne konzultacije, gdje su sudionici postavljali pitanja koja su vezana baš za njihovu tvrtku i za njihove potrebe˝, tvrdi Saganić.

Istaknula je kako je konkretno za ovaj natječaj nadležno Ministarstvo poduzetništva i obrta, s kojim se i potpisuje ugovor, ako tvrtka zadovolji natječajne uvjete i prođe na natječaju. Naglašava i da Europska unija određuje strateške ciljeve za razdoblje od sedam godina, svaka država članica postavlja u okviru tih dogovorenih strateških ciljeva svoje ciljeve, tako da smo mi kao Hrvatska sebi zadali jedan od važnih ciljeva jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća te se u skladu s tim organiziraju i natječaje.

˝Upravo su mali ti koji će dobiti novac, naravno ako zadovoljavaju uvjete natječaj. Konkretno kroz operativni program konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014.-2020.godine Hrvatskoj je dodijeljeno 6,881 milijardi eura, a preko 45 posto tog iznosa biti će iskorišteno za podršku malim i srednjim poduzećima˝, poručila je Saganić.

Saganić napominje kako je osnovno pravilo kod EU fondova transparentnost i poručuje da jednom kad se natječaj objavi, svi uvjeti, sva pitanja, svi odgovori – sve treba biti svima vidljivo. Također kako kaže, bitno je dobro pripremiti dokumentaciju i držati se pravila objavljenih u sklopu natječajne dokumentacije, naročito u uputama za prijavitelje, a napominje i kako bi bilo korisno angažirati voditelja projekta za EU fondove.

˝Takav stručnjak svojim znanjem i iskustvom povećava vjerojatnost da će projekt biti prihvaćen na natječaju ali i da će se korektno i na vrijeme izvršiti. Jedan od ciljeva Europske unije je i širenje metodologije projektnog managementa pa je u okvirima natječaja obično predviđen trošak u određenom postotku ili iznosu za vođenje projekta˝, poručuje Saganić.

Također, napominje da je dobro pročitati u uputama koji troškovi u projektu su prihvatljivi troškovi, a za koje troškove je potrebno pripremiti novac iz drugih izvora, koji postotak projekta se financira iz EU fondova, a za koji postotak morate imati osigurana vlastita sredstva.

˝Bitno je znati da i sama realizacija projekta podliježe pravilima projektnog managementa, koje treba striktno slijediti. Naime, nije kraj priče kada se novci dobiju, nadležno tijelo mora zatražiti vraćanje novaca ako se projekt ne odvija i završi u skladu s predočenom projektnom dokumentacijom. Prijavu za natječaj može pokušati napraviti svatko, no osobno bih preporučila da se svatko od nas bavi onim poslom za koji je osposobljen. Na taj način smo najefikasniji i najproduktivniji, a iskusni voditelji projekata donose i dodatne bodove pri bodovanju natječaja. Novci su tu, iskoristimo ih, ali moramo biti svjesni da se pri tome trebamo držati određenih pravila˝, kaže Saganić.

Članak objavljen u Poslovnom dnevniku 23.12.2015.- http://www.poslovni.hr/poduzetnik/savjetima-do-novca-eu-i-za-male-tvrtke-306485