EN

Vijesti

Zašto je žensko poduzetništvo važno?

Zašto je žensko poduzetništvo važno?

U Hrvatskoj je tek trećina poduzeća u ženskim rukama, koja ostvaruju u prosijeku 7% više dobiti.

Autor: Zrinka Makovac

Surfajući internetom naišla sam na zanimljiv članak kojeg je izdao The Economist, naravno tema je bila žensko poduzetništvo koja se spominjala u kontekstu rasta i činjenice da će žene imati sve više i više utjecaja na rast ukupnog globalnog gospodarstva.

Prema zadnjem Global Enterpreneurship Monitor Reportu potvrđen je trend porasta žena u poduzetništvu. Čak štoviše, od 2012.smanjen je jaz u korist žena za čak 6%, iako je globalno broj žena u poduzetništvu manji od broja njihovih muških kolega, no taj broj postepeno raste. Isto tako, broj investicija u žensko poduzetništvo još je uvijek manji, ali je također uočen trend porasta investicija u ženske ideje.

Zanimljivi su to globalni trendovi koji govore kako je još mnogo prostora za napredak, naročito u pojedinim dijelovima svijeta, ali se gotovo svugdje uočavaju pozitivni trendovi rasta. Slična je situacija u Hrvatskoj. Analiza tvrtke Bisnode pokazala je kako žene poduzetnice drže tek trećinu ukupnog broja privatnih tvrtki u hrvatskoj, no isto tako prihodi tih poduzeća rastu godinu za godinom, a takve tvrtke kojima upravljaju žene pokazale su se likvidnijima i brže naplaćuju svoja potraživanja. Žene su se pokazale kao manje sklone preuzimanju rizika, ali su zato radna mjesta koja otvaraju stabilnija i trajnija na dulji rok.

Obzirom na ukupno gospodarsku situaciju ovo su ohrabrujući pokazatelji. Ostaje i dalje mnogo izazova i prepreka za žene poduzetnice, od predrasuda, tradicionalnog i kulturnog okruženja u kojem se nalaze do neprilagođenih zakonodavnih okvira. No upornost i marljivost ipak daju rezultate.

U svemu tome ne treba zanemariti ni činjenicu kako na je na našoj planeti još uvijek više jedinki ljepšeg spola. Stoga žensko poduzetništvo i samozapošljavanje treba poticati i omogućiti mu da se razvija u svim smjerovima.

Izvori:

GEM Report - http://www.gemconsortium.org/about/news/28

The Economist - http://www.economist.com/news/21589133-investing-businesswomen-will-boost-economy-everyone-says-tory-burch-chief-executive-and

Index - http://www.index.hr/vijesti/clanak/analiza-poduzeca-koja-vode-zene-su-likvidnija-i-brze-naplacuju-svoja-potrazivanja/861024.aspx